Menu Sluiten

Schermsport

SchermenLessenSchermuitrustingRolstoelschermenBrassard Systeem

Schermen

Schermen is een uitdagende sport waarbij je de tegenstander probeert te raken zonder zelf getroffen te worden. En laat die tegenstander nu hetzelfde idee hebben, dus daarmee is het spel begonnen.

Techniek, concentratie, coördinatie en snelheid zijn allen belangrijk om de ander af te troeven. Maar onderschat vooral ook niet de mentale kant, durf jij iemand aan te pakken die je zelfverzekerd op de loper staat op te wachten? Al deze aspecten komen dus aan bod in de training en dat maakt schermen ook zo’n leuke en diverse sport.

De schermsport is opgedeeld in drie catagorieën gebaseerd op de drie verschillende wapens. Iedere schermer specialiseert zich typisch op één wapen:

  • Floret: dit is het wapen waaruit de moderne schermsport zich heeft ontwikkeld. Om het beoefenen van de schermsport veiliger te maken werden er regels opgesteld hoe men diende te schermen. Zo werd alleen de romp, en tegenwoordig de keellap, geldig trefvlak. Daarnaast geldt ook het recht van aanval, zodoende dat als de ander het initiatief neemt, je zelf eerst moet weren voordat je terug steekt. Tegenwoordig wordt er vooral ook op gelet dat met de regels een mooie schermstijl wordt gevormd. Met al deze regels over het recht van aanval heet de floret ook wel een conventiewapen. De scheidsrechter heeft uiteindelijk het laatste woord, en het is daarbij ook belangrijk duidelijk te schermen zodat de scheidsrechter ziet wat je doet.
  • Degen: met de huidige technologie is er voor de veiligheid geen enkele reden meer het trefvlak te beperken. En daar komt de degen om de hoek. Daarbij heeft de degen ook een grotere kom dan de floret, omdat inderdaad ook je hand geldig trefvlak is. In principe mag je met degen je tegenstander overal raken, van het puntje van z’n teen tot midden op het masker. Dit zijn overigens niet de makkelijkste treffers, maar maakt het een extra uitdaging.
    De degen kent ook geen recht van aanval, de eerste die treft heeft een punt. En als beiden binnen 1/25e van een seconde treffen krijgen beiden een punt. 40 ms klinkt kort maar die “doubles” gebeuren regelmatig.
  • Sabel: de sabel is in tegenstelling tot degen en floret een slagwapen. Treffers hoeven dus niet alleen met de punt gemaakt te worden. Zoals bij floret, gelden ook bij sabel allerlei conventies over het recht van aanval. Het geldig trefvlak voor sabel is alles boven de gordel. De benen zijn toch minder belangrijk met dit van oudsher cavalerie-wapen. Dat gezegd hebbende zijn sabelpartijen wel de kortste en meest intensieve partijen van alle wapens. Afweren is moeilijker dan bij de steekwapens en dat maakt afstand en voetenwerk extra belangrijk. Zodoende wordt bij sabel meestal de hele lengte van de 14 meter lange loper gebruikt.

Lessen

Jeugd

Alle lessen worden gestart met een warming-up. Aansluitend gaan we aan het werk met techniek van de schermsport. We sluiten de lessen af met een aantal uitdagende partijen.

Het programma voor de 7 tot 12 jarigen is gericht op het stimuleren van algemeen sportieve aspecten, het ontwikkelen van de coördinatie en de techniek van het schermen. We maken daarbij gebruik van het zogenaamde Brassard systeem. In deze groep kunnen maximaal 16 leerlingen trainen. Na ongeveer één jaar kunnen kinderen deelnemen aan jeugdpuntentoernooien.

Voor de 11 tot 15 jarigen ligt het accent op wedstrijdschermen, techniek en tactiek. Voor beide groepen geldt dat plezier in de sport voorop staat.

Deelname aan wedstrijden is niet verplicht.

Volwassenen

Tijdens elke training beginnen we allereerst met een gezamenlijke warming-up. Hierbij is er aandacht voor kracht- & conditie training, training van de reactietijd en het voetenwerk. Vervolgens kan er met elkaar geoefend worden en geeft de schermleraar individuele instructiesles. Aan het einde van de les is er de mogelijkheid tot vrij schermen.

Deelname aan wedstrijden is niet verplicht.

Schermuitrusting

Welke uitrusting heb je nodig?

  • een masker (350, 800 of 1600N)
  • een schermvest (350 of 800N)
  • 1 schermhandschoen (800N)
  • zaalsportschoenen of speciale schermschoenen
  • voor dames en meisjes borstbescherming
  • eventueel een ondervest (800N)
  • eventueel een schermbroek met lange kousen eronder
  • eventueel een elektrisch vest en benodigde kabels
  • wapen

Zelf zorg je voor een (lange) trainingsbroek, T-shirt voor onder je vest en sportschoenen. Schoenen zijn bij schermen belangrijk. Geen dikke, brede en vooral geen luchtkussentjes in de zolen. Een zool die doorloopt op de hiel geeft je meer grip bij de uitval. Kies voor een lichtgekleurde zool, of als de zool toch zwart is dat ze geen sporen achterlaten (non-marking) op de vloer.

Kijk voor een uitgebreide uitleg over de schermuitrusting op deze pagina: Schermuitrusting.

Kijk voor de mogelijkheid tot huren bij het Lidmaatschap

Tijdens de introductie is gebruik van het schermmateriaal gratis.

Rolstoelschermen

Wat is rolstoelschermen? Bij rolstoelschermen zijn de rolstoelen vastgezet in een frame. Om het wapen van je tegenstander te ontwijken, kun je je bovenlichaam naar achteren, of met je wapen mee bewegen. Om aan te vallen, kun je vooruitgaan met je bovenlichaam. Omdat je dicht bij elkaar zit, heb je voldoende spierkracht in je armen nodig.

Rolstoelschermen is geschikt voor alle mensen die niet kunnen bewegen tijdens het lopen. De schermsport gaat over het raken van je tegenstander zonder zelf geraakt te worden. Dit is tevens het startpunt voor rolstoelschermen. Technologie, tactiek en snelheid zijn erg belangrijk. Het is een uitdaging!

Rolstoelschermen bij Schermvereniging En Garde wordt mede mogelijk gemaakt door donateurs en vrijwilligers van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK).

Is rolstoelschermen iets voor jou?

Wanneer: elke donderdagavond in Eindhoven
Kinderen tot 12 jaar trainen van 18.30 uur tot 20.00 uur.
Jongeren van 12 tot 15 jaar trainen van 19.00 tot 20.30 uur.
Junioren en volwassenen van 20.00 uur tot 21.30 uur.

Geïnteresseerd?
Schrijf je in voor een proefles via het contactformulier en ervaar of rolstoelschermen bij jou passen!


Brassard systeem


Het Brassard systeem is een methode die wordt gebruikt om structuur aan te brengen in de opleiding van de beginnende schermer. Het is vergelijkbaar met het behalen van banden binnen Judo en andere Aziatische vechtsporten. Door telkens een stukje theorie en praktijk over het schermen te leren en daarna gezamenlijk een examen af te leggen bij je schermleraar worden je gestimuleerd om door te gaan. Het doel is dat je voorbereid bent op de echte wedstrijden. Bijvoorbeeld om deel te nemen aan de Jeugd Punten Toernooien (JPT) en andere landelijk wedstrijden.

Opleiden jeugdleden

Het brassard systeem is in ontwikkeling bij de Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond. Het bestaat telkens uit een gekleurd boekje met theorie, een bijbehorende brassard (strijkembleem voor je schermpak) en een certificaat. Een uitgebreide uitleg kun je vinden bij de KNAS.

Schermvereniging En Garde gebruikt het Brassard systeem in de opleiding van haar jeugdleden.

Er zijn tot nu toe 3 boekjes verschenen: geel, rood en blauw. Voor deze Brassards kun je examen doen bij je eigen maître in het voor- en najaar. Voor de hogere (groen en verder) Brassards komt een centraal examen, naar verwachting op de dag van een Jeugd Punten Toernooi.

Wat kost het?

De kosten voor het brassard systeem zijn: €12,50 per boekje (inclusief diploma en strijkembleem). Je krijgt daarvoor bij aanvang het eerste brassard theorie boekje (geel) en een mouwembleem. Hierop kun je de maximaal 5 verschillende te behalen Brassards (gekleurde streepjes) strijken. Natuurlijk krijg je ook na het succesvol afleggen van het examen het bijbehorende diploma.

Vragen

Bij vragen kunt u contact opnemen met de maîtres of de .